Injection Point omarmt CSRD richtlijn
Injection Point ziet CSRD als een kans. Een kans om onze duurzaamheidsinspanningen duidelijker vast te leggen en ons daarmee sterker te positioneren in de markt. Waar de invoering bij veel bedrijven voor uitdagingen zorgt, omarmt Injection Point juist de nieuwe richtlijn. Maar wat houdt de nieuwe richtlijn in en wat betekent dit voor Injection Point en haar klanten? In dit artikel vertellen we over de richtlijn en hoe dit in de praktijk werkt.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en goed bestuur. Hoewel deze richtlijn vooral voor grotere bedrijven geldt, heeft Injection Point besloten om vrijwillig al in actie te komen. Klanten verwachten namelijk steeds meer bewijs van een duurzame aanpak, en de CSRD biedt een helder raamwerk om dat te laten zien. Voor Injection Point betekent dit dat bestaande duurzaamheidsinspanningen nu concreet worden vastgelegd, waarmee het bedrijf voorbereid is op de toekomst waarin duurzaamheid en transparantie steeds belangrijker wordt.
Waarom omarmt Injection Point vrijwillig de CSRD richtlijn?
“We hebben besloten om de CSRD vrijwillig te omarmen omdat de vraag naar bewijslast op het gebied van duurzaamheid vanuit onze klanten steeds groter wordt,” zegt Cristel Rijnen, directeur van Injection Point. “B-Corp klanten zoals Dopper en andere duurzaamheidsbewuste bedrijven stellen vaak vragen over gedragscodes en certificeringen zoals ISO 14001 voor milieumanagement. Als kleiner bedrijf beschikken wij niet over deze certificeringen. De kosten en tijdsinvestering zijn voor ons niet realistisch, aangezien deze standaarden vooral zijn ontwikkeld voor grotere bedrijven. Toch willen we aan de verwachtingen van onze klanten voldoen en aantonen dat we serieus werk maken van duurzaamheid. En dat we natuurlijk trots zijn op wat we op dat vlak bereiken.”
Injection Point heeft gezocht naar een weg om dat op een haalbare manier vast te leggen. Verschillende opties, zoals een MVO-verklaring of de CO2-prestatieladder, kwamen voorbij, maar veel van deze initiatieven zijn specifiek gericht op sectoren zoals bijv. de bouw of te generiek zoals kantoorgebouwen en sluiten daarom niet volledig aan bij de bedrijfsvoering van Injection Point. De CSRD bleek een praktische oplossing, omdat het een duidelijke structuur biedt om de duurzame activiteiten te verantwoorden, zonder vast te zitten aan verplichtingen die niet van toepassing zijn op de schaal van het bedrijf.
Voordelen en uitdagingen van de CSRD
De CSRD biedt Injection Point de mogelijkheid om duurzaamheid strategischer aan te pakken. Het dwingt het bedrijf om duidelijke, meetbare doelen vast te leggen en de voortgang te rapporteren. Dit helpt bij het aanbrengen van focus in de duurzaamheidsinitiatieven van het bedrijf en geeft een duidelijk kader om verbeteringen te monitoren. Het rapporteren volgens de CSRD stelt Injection Point ook in staat om transparanter te communiceren naar klanten, wat de relaties versterkt en het bedrijf aantrekkelijker maakt voor duurzaamheidsgerichte klanten.
Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen bij de vrijwillige implementatie van de CSRD. De tijdsinvestering en complexiteit van bepaalde rapportagevereisten zijn moeilijk voor een kleiner bedrijf. De richtlijnen zijn in eerste instantie vooral gericht op grotere organisaties, waardoor Injection Point zorgvuldig moet afwegen welke onderdelen relevant zijn. Toch biedt de vrijwillige benadering het voordeel dat het bedrijf niet gebonden is aan overbodige verplichtingen, wat flexibiliteit geeft om zich te concentreren op de elementen die echt waarde toevoegen.
De impact van de CSRD op de bedrijfsvoering
Een belangrijke verandering die de CSRD met zich meebrengt, is dat de duurzaamheidsinspanningen van Injection Point nu formeel worden vastgelegd. Waar voorheen pragmatisch aan duurzaamheid werd gewerkt, worden de inspanningen nu meetbaar en structureel aangepakt.
Injection Point heeft vijf kerngebieden geïdentificeerd waar het bedrijf zich de komende jaren op richt. Deze thema’s vormen de basis van de duurzaamheidsstrategie en zorgen ervoor dat het bedrijf gericht aan verbeteringen werkt:
- Energie & Klimaat
Verlagen CO2 footprint op scope 1, 2 en 3 en het opleveren van complete CO2 footprint rapporten voor ieder product. - Biodiversiteit en Natuurbehoud
CO2 compensatiemogelijkheid realiseren en de impact op onze eigen omgeving terugbrengen tot ‘zero waste’. - Circulaire Economie
Hergebruik van kunststof stimuleren, 5R-principe bespreken in alle klantgesprekken en samenwerkingen opstarten ten behoeve van de circulaire economie. - Klanttevredenheid & Dienstverlening
Klangerichtheid handhaven, kwaliteitsmanagement verbeteren en transparantie communicatie met zowel klanten als leveranciers stimuleren. - Compliance & Regelgeving
Gezondheid en veiligheid op de werkplek verder stimuleren en de inspanningen duidelijk vastleggen en rapporteren.
Door het vastleggen van deze doelen, kan Injection Point gericht werken aan verbeteringen en transparanter communiceren met klanten.
Hoe de CSRD de marktpositie van Injection Point versterkt
Door vooruit te lopen op de wetgeving positioneert Injection Point zich als een koploper in duurzaamheid binnen de sector. Dit geeft het bedrijf een concurrentievoordeel, omdat het al klaar is voor de toekomst.
De vrijwillige adoptie van de CSRD maakt het ook eenvoudiger voor Injection Point om klanten te helpen bij hun eigen duurzaamheidsrapportage. Het bedrijf kan hen voorzien van de benodigde data over producten en processen, wat hen helpt om aan hun eigen duurzaamheidsdoelen te voldoen. Dit versterkt niet alleen de relaties met huidige klanten, maar maakt Injection Point ook aantrekkelijker voor nieuwe partners.