Injection Point streeft duurzaam productieproces voor spuitgieten na
Hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk kunststof producten spuitgieten? Dat is een vraag waar wij iedere dag mee bezig zijn en waarvoor we altijd op zoek zijn naar nieuwe antwoorden. Het duurzaam spuitgieten van kunststof producten gaat wat ons betreft dan ook verder dan het materiaal waarmee je werkt, het minimaliseren van je energiegebruik of zoveel mogelijk recyclen. Daarom werken wij als Injection Point hard aan een productieproces waarin duurzaamheid steeds vaker centraal staat, in dit artikel leggen we graag uit hoe we dat doen.
Duurzame fabriek voor spuitgieten
Duurzaamheid is een van de fundamenten van Injection Point en staat centraal in de bedrijfsvoering. Een aantal belangrijke aspecten van deze toewijding zijn:
- Productontwerp voor spuitgieten
- Energieverbruik en CO2 footprint per product meten
- In-house energiemanagementsysteem
Productontwerp voor spuitgieten volgens 5R principe
Injection Point werkt samen met producteigenaren aan het ontwerp van hun producten. In de eerste plaats om het product natuurlijk helemaal klaar en geschikt te maken voor spuitgieten. Maar daarbij vinden wij ook altijd ruimte om na te denken over de duurzaamheid van producten. Onze ervaring met constructie, het spuitgietproces, en de grote hoeveelheid verschillende kunststoffen maakt dat wij al tijdens het productontwerp de duurzaamheid kunnen borgen.
We hanteren hierbij het 5R principe.
- Redesign: We houden het design tegen het licht en bekijken of we op basis van de functie ontwerpsuggesties kunnen doen die het product duurzamer en/of circulair kunnen maken
- Reduce: Welke opties hebben we om grondstof- en energiegebruik te besparen
- Reuse: Wat gebeurt er met het product aan het einde van haar levenscyclus. Kunnen we een herbestemming geven om zo het gebruik te intensiveren en de levensduur te verlengen.
- Recycle: Is de inzet van gerecycled materiaal een optie met behoud van de functie van het product of is het product end-of-life recyclebaar.
- Renew: breng verbeteringen aan in bestaande producten.
In de praktijk betekent dit dat we producteigenaren informeren over de impact van bepaalde keuzes op het gebied van duurzaamheid. Bij veel producten een welkome aanvulling, duurzaamheid is ook een belangrijke bron van onderscheidend vermogen. Voor ons is de kers op de taart als het te ontwikkelen product zelf bijdraagt aan verduurzaming van de samenleving.
Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?
Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
Energieverbruik en CO2 footprint per product meten
Nadat we goed hebben nagedacht over alle ins en outs tijdens het ontwerp is het van belang hierop een follow up te geven in de productiefase. Welke impact brengt de vervaardiging van het product met zich mee? Injection Point is in staat om het energieverbruik en de CO2 footprint per product te meten. De spuitgietmachines zijn uitgerust met meetapparatuur die exact bijhoudt hoeveel energie de productie van een product vergt. We weten daarnaast precies hoeveel materiaal er in één product gaat. We kunnen producteigenaren dus exact vertellen wat de milieu-impact van hun product is. Meten is weten!
In-house energiemanagementsysteem
Wanneer je anderen adviseert hoe duurzaam te werk te gaan kun je zelf natuurlijk ook niet achter blijven. Wij hechten dan ook veel waarde aan het beheersen van onze eigen impact. We creëren bewustzijn op ieder niveau, monitoren processen, sturen bij en investeren in verbetering daar waar mogelijk.
Energiemanagement
- Door te monitoren kunnen we niet alleen onze klanten vertellen wat de impact is van hun product, maar krijgen we zelf ook inzicht in bijvoorbeeld ons sluipverbruik. Dit kan zijn door onnodige stilstand, maar geeft ook weer waar spuitgietprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Zo kunnen we zo veel mogelijk verspilling voorkomen.
- De elektra die we verbruiken komt voor een derde deel door zelfopwekking middels zonnepanelen op ons dak. Het overige deel kopen we groen in.
- We investeren zo veel mogelijk in energiezuinige apparatuur. Zo hebben we overal led verlichting en beschikt onze nieuwste machine over een ECO motor.
- Ook proberen we de energie die vrijkomt tijdens ons productieproces nuttig te hergebruiken. Zo verwarmen we ons magazijn met de warmte die in de productie vrijkomt en zijn we goed op weg om volledig van het gas af te gaan.
Bewustzijn
Uiteindelijk gaat het erom dat je beseft dat er een keuze is en dat je deze altijd af moet wegen. Dit zit hem ook in de kleine dingen. Een aantal voorbeelden:
- Ons palletoverschot schenken wij aan hobbyisten die er meubels van timmeren
- Voor de schoonmaak van onze matrijzen hebben we de chemische middelen vervangen door organische.
- We drinken uit keramische kopjes en gebruiken duurzame waterflessen
- We hergebruiken ons productie afval zo veel mogelijk in onze eigen processen
Een mooi voorbeeld van een product waarbij al tijdens de ontwikkeling duurzaamheid centraal stond is de Dopper waterfles.
Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?
Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
Case: Dopper
Wie kent Dopper tegenwoordig niet? Het merk bracht als één van de eersten een drinkfles op de markt vanuit een duurzaamheidsgedachte, namelijk het tegengaan van de verspreiding van plastic voor eenmalig gebruik in de oceanen. De fles is ontworpen om het gebruik van plastic flessen water voor eenmalig gebruik overbodig te maken, zodat er minder plastic in de oceanen terecht komt. Inmiddels zijn er miljoenen Doppers verkocht en zijn er meerdere varianten te koop. Injection Point werkt als trotse partner van Dopper mee aan de sportcap, waarmee elke Dopper ook tijdens het sporten bijdraagt aan minder plastic wegwerp flessen. De Dopper sportcap is daarnaast een mooi voorbeeld van hoe wij met onze klanten meedenken om het productieproces te verduurzamen.
Dopper werkt volledig vanuit een duurzaamheidsgedachte en wil zoveel mogelijk duurzaam produceren, daarom is het merk ook B-corp gecertificeerd en werkt het altijd aan een hogere certificering. Het materiaal waaruit de kunststof sportcaps worden gemaakt is één van deze duurzaamheidsuitdagingen. Recyclaat gebruiken voor de productie zou de sportcap in één keer een stuk duurzamer maken, maar het product wordt gebruikt voor drinken, waardoor er fysiek contact is tussen de gebruiker en het plastic. De huidige wet- en regelgeving staat het niet toe dat dit soort producten gemaakt worden uit gerecycled plastic. Samen met Dopper blijven we zoeken naar andere manieren om het productieproces te verduurzamen, daarom hebben we enkele stappen genomen om bij te dragen aan de cradle-to-cradle certificering van Dopper.
Het cradle-to-cradle certificaat is een continue verbeteringstraject voor ontwerpers en producenten dat een duurzaam productieproces nastreeft in elke fase van de productie. Het certificaat kent verschillende niveaus; basic, brons, zilver, goud en platinum. Dopper ging op voor een zilveren cradle-to-cradle certificaat, waarvoor onder andere een aantal eisen gesteld worden aan het energieverbruik:
- Aantoonbaarheid van elektriciteitsverbruik tijdens het productieproces
- Aantoonbaarheid van CO2 impact door het productieproces
- Een strategie voor het gebruik van hernieuwbare energie en het terugdringen van CO2 uitstoot
- Minimaal 5% hernieuwbare energie in het productieproces
- Minimaal 5% CO2 compensatie van de directe emissies
“Vanuit ons partnership met Dopper én vanuit onze eigen duurzaamheidsgedachte hebben we geïnvesteerd in meetsensoren op onze machines. Deze sensoren meten exact hoeveel energie we gebruiken in het productieproces, waardoor we per product aan kunnen tonen hoeveel energie we gebruiken én welke CO2 impact dit heeft. Hiermee hebben we Dopper geholpen in hun streven naar een zilveren certificaat, maar hebben we zelf ook weer een stap richting een duurzame fabriek voor spuitgieten gezet.” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point
Wil jij ook samen met ons werken aan duurzaam geproduceerde kunststof producten? Injection Point vertelt jou graag meer over de kansen en mogelijkheden van spuitgieten en de duurzame keuzes waarvoor we staan in het productieproces. Onze ervaring met talloze producten en componenten maakt dat we snel tot de kern komen en waarde leveren. Je zit meteen met de juiste mensen aan tafel en dat zorgt ervoor dat we snel stappen kunnen zetten. Neem contact op via 013-5134593 of [email protected] voor een (online) kennismaking!
Dit artikel is deel 6 van een reeks artikelen over spuitgieten. Volg ons op LinkedIn of kijk in ons nieuwsarchief voor de overige artikelen.