Duurzaam spuitgieten: Rockeees van gerecycled plastic
Duurzaamheid is bij Injection Point meer dan een hot topic of een verplicht onderdeel van onze bedrijfsvoering. Het is verweven met onze visie op spuitgieten, onze dagelijkse werkzaamheden én een steeds groter deel de producten die wij voor klanten mogen spuitgieten. Rockeees is één van die producten. Wij zijn trotse partner van Apollo 11 en Coolrec in het productieproces van dit duurzaam geproduceerde speelgoed, daarom staat het verhaal van Rockeees centraal in de vlog die wij samen met Rethink Plastic produceerden.
Duurzaam geproduceerd plastic speelgoed
Rockeees is een spel dat spelers uitdaagt om zwaartekracht op de proef te stellen door de stenen te stapelen. De plastic stenen bestaan uit 17 unieke vlakken met ieder een eigen balanspunt, het spel vraagt dus niet alleen om een vaste hand maar ook tactiek. Degene die de stapel door het plaatsen van de steen laat vallen verliest. Het spel is ontworpen met twee essentiële eigenschappen in gedachten: je moet het overal kunnen spelen én het moet bijdragen aan een duurzamere wereld. De eerste eigenschap is eenvoudig te realiseren, de Rockeees zijn niet groot of zwaar en dus eenvoudig overal mee naar toe te nemen. Het duurzaamheidsaspect was een grotere vraag in het productieproces van Rockeees en zijn bedenker Apollo 11. Want hoe maak je duurzaam geproduceerd speelgoed uit plastic?
Die vraag en andere vragen beantwoorden we samen met Rethink Plastic in onderstaande vlog.
Kunststof spuitgieten van gerecyclede koelkasten
Plastic is zeer goed te recyclen én kent een lange levensduur, waardoor het relatief duurzaam kan zijn. Het kunststof granulaat waaruit de Rockeees worden gemaakt is bijvoorbeeld 100% afkomstig van gerecyclede koelkasten. Voor de productie van Rockeees hoeft dus geen nieuw plastic gemaakt te worden én we verwerken de plastic restanten van producten die niet langer gebruikt worden.
Onze partner Coolrec is verantwoordelijk voor het herverwerken van de kunststof verzameld uit de koelkasten, zij leveren ons het plastic granulaat waarmee wij de Rockeees spuitgieten. Naast gerecycled kunststof is ook onze fabriek uitgerust om zo duurzaam mogelijk plastic producten te spuitgieten.
Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?
Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
Duurzame fabriek voor spuitgieten
Injection Point is 10 jaar geleden opgericht door Cristel Rijnen, het is haar doel de kennis van spuitgieten en kunststoffen te combineren met haar wens voor de verduurzaming van onze planeet, plastic producten én productieprocessen. De fabriek van Injection Point is dan ook ingericht om zo duurzaam mogelijk de technische producten voor haar partners te spuitgieten. Zo is een deel van de machines uitgerust om de onvermijdelijke plastic resten van spuitgiet producten direct te vermalen tot nieuw granulaat en in hetzelfde productieproces opnieuw te gebruiken. Bij de machines en productieprocessen waar het direct verwerken van de resten niet mogelijk is, worden de plastic resten afgevangen, op een later moment alsnog verwerkt tot granulaat en in een ander productieproces gebruikt. Naast een zo duurzaam mogelijk gebruik van plastic is de fabriek van Injection Point ook uitgerust met meetsensoren op de machines die exact meten hoeveel stroom gebruikt wordt in het productieproces.
“De exacte hoeveelheid stroom kunnen we omrekenen naar CO2 uitstoot. Daarmee kan ik mijn klanten laten weten hoeveel CO2 uitstoot het ontwikkelen van hun product kost. En nu we weten hoeveel we gebruiken kunnen we ook compenseren, zodat we uiteindelijk CO2 neutraal produceren. Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van bomen, want ik wil graag een mooie wereld achterlaten voor mijn kinderen en de kinderen van mijn kinderen.” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point
Meer weten over het duurzaam gebruiken van plastic in uw productieproces? Neem contact op, wij staan u graag bij met raad en daad!